Het blijft voor mij lastig om documentaires buiten Netflix te vinden. Steeds weer vergeet ik de 2Doc’s. Waarom? Ik kijk nooit tv. Films en series zie ik online. Welke documentaires er wekelijks uitkomen, zou ik niet weten. Gelukkig blijven de interessante docu’s  nog langer online beschikbaar.

Tijdens de research naar Bitcoin kwam ik op drie interessante films over dit onderwerp. De eerste keek ik vorige week. De tweede bleek uit ons eigen land te komen.

Dat is gelijk te merken: Het Bitcoin evangelie schreeuwt VPRO – en dat is niet erg. De stijl is visueel fantastisch: de prachtige beelden van de mooie NPO-camera’s hebben veel scherpte-diepte. Daarnaast is het de enige omroep die later veel kleurcorrectie doet, hoorde ik een paar jaar terug van een VPRO-producent.

Het-bitcoin-evangelie-2

Buiten de visuele pracht, is het wereldbeeld van de artistiek gerichte VPRO al duidelijk in de titel. Religie heeft bij hen een negatief kleurtje, die de Bitcoin ook gelijk krijgt. Duidelijk standpunt. De focus ligt voornamelijk op de vreemde ‘Bitcoin-Jezus’. Deze vroege investeerder heeft zijn oude werk losgelaten en reist nu rond, al predikend over de fantastische voordelen van Bitcoins. Iedereen krijgt naderhand er ook een paar.

In contrast met de oorspronkelijke Jezus, doet de man dit met een heldere, politieke insteek. Een die in een HUMAN-docu misschien minder kritiek zou krijgen. Bitcoin is volgens de man het geld van de burgers. Zij krijgen hiermee de macht en zijn bevrijdt van de slechte banken en regeringen die het geld normaal gesproken beheren.

Banking on Bitcoin, die ik vorige week keek, had met de dubbele lengte minder uitgelegd over Bitcoin dan deze docu. De vorige was besmet met activisme, dat er geen onderscheid meer was tussen feiten en meningen. In Het Bitcoin evangelie horen we eindelijk serieus tegengeluid, zoals echte geseculariseerde Nederlanders dat kunnen brengen. De Britse journaliste van de Financial Times is een memorabele tegenhanger van die Bitcoin-Jezus. Als een gegronde duivel.

“In Het Bitcoin evangelie horen we eindelijk serieus tegengeluid.”

In tegenstelling tot vorige week, zijn er in Het Bitcoin evangelie wél succesvolle reportage-elementen. Weg zijn de saaie kamerinterviews, waar je als computernerd achter bleef met stapels kale info. Deze film heeft haast een outside-in methode. Niet een film voor de financiële leek. Juist voor de normale, praktische burger.

Het voorbeeld hiervan is het uitstapje dat we maken naar Arnhem. In het centrum daar kun je als toerist bijna overal met Bitcoins betalen. Voor bedrijven wordt dit vanzelf omgezet naar euro’s. Ook het gehamer op hoe je Bitcoins kunt versturen en ontvangen met QR-codes, maakt dit zoveel beter. Zoiets kunnen we concreet voorstellen, dat we later in ons eigen leven doen.

De combi van de juiste vragen stellen, de eerlijke antwoorden krijgen en de fijne presentatie maakt dit een uitstekende, interessante documentaire.

Klik hier om de documentaire te kijken