In Europa denken we net als de rest van de mensheid in hokjes. Het helpt ons om alles wat gebeurd begrijpelijk te maken. Het is het frame, de context waar we alles aan ophangen. In de HUMAN 2Doc van afgelopen maandag hadden de makers wel een hele concrete.

In Schimmenspel – Poetins onzichtbare oorlog is Rusland dé grote vijand. Een prima frame, maar die wel even genoemd moet worden. De documentaire gaat namelijk om waarom zij de antagonist zijn met uitgebreide argumenten.

We komen terecht in verschillende Europese landen. Frankrijk, Duitsland, Zweden en zelfs Rusland: het lijkt 3 op Reis wel. Hier krijgen we de vreemde situaties voorgeschoteld waar Rusland verantwoordelijk voor blijkt te zijn. Het gaat allemaal wel heel snel voorbij, deels door de korte duur van de docu.

“Door Schimmenspel nu uit te zenden, lijkt het een duidelijke mening in het referendum te hebben”

Kalm gaat het verder. Er lijkt nauwelijks een spanningsopbouw te zijn. Maar dan, in de slotfase van de documentaire, komt Den Haag en de actuele WIV-referendum in beeld. We hebben al wel wat hoge piefen uit het buitenland horen spreken, maar nu komt het ineens heel dichtbij.

Het belangrijkste interview blijkt die met het hoofd van de MIVD. Hij spreekt – hier en daar ontwijkend, alsof hij het voor ons extra spannend wilde maken – over hoe stevig Rusland op de agenda staat en hoeveel wij als land met die Russische hacks te maken blijken te hebben.

De servers in Nederland kun je namelijk zo makkelijk anoniem gebruiken, dat reisbureaus hier serieus overwegen om de reclameboodschap “Kom naar ons belastingparadijs” te wijzigen.

Schimmenspel2.jpg

Nu weet ik niet hoe precies ze deze documentaire hadden gepland, maar juist door op deze week zo’n beangstigende boodschap uit te zenden, lijkt het een duidelijke mening in het referendum te hebben. Met de nieuwe WIV kunnen we Rusland ten minste buiten de deur houden, toch?

Als laatste vond ik de montage erg geestig. Tussen al die spannende verhalen zagen we Poetin, die met zijn blije smoel van de natuur genoot. Manipulatief, maar alsnog zeer grappig.

Klik hier om de documentaire te kijken