De afgelopen maanden heb ik getracht verschillende soorten documentaires te bekijken. Dit is echter niet gelukt. Al snel namen mijn interesses het keuzeproces over. In het onderwerp (film) en in de stijl (portret). Dit keer dan maar iets heel anders: een financiële documentaire.

Films kijken moet leuk blijven. Met deze docu was dat knap lastig. Ik keek de film meer als research voor mijn eigen mini-documentaire. Waarom een boek lezen, als je ook een filmpie aan kan zetten, toch?

De eerste uit een serie Bitcoin-docu’s. Banking on Bitcoin gaat vooral over de geschiedenis van de Bitcoin: wat is het, waarom bestaat het, wat zijn de voordelen. Maar ook hoe het verder ontwikkelde, hoe het (tot 2015 dan) in populariteit steeg, en de steeds maar weer terugkomende vraag: wie is de echte bedenker van de Bitcoin?

Banking on Bitcoin is alles wat ik haat in een documentaire.”

In plaats van een stoffig financieel boek lezen over het onderwerp, is dit een uitstekende manier om wat te leren. De informatie was nieuw en werd begrijpelijk en logisch verteld. Lastige theorie kreeg zelfs fijne animaties die het stukken helderder maakte. Alle kennis zit nu keurig in mijn kop.

Alleen de manier waarop ze daarvoor zorgden, kon ik niet uitstaan. Het is alles wat ik haat in een documentaire. De oneindige ‘talking heads’, de info-bombardementen, het razendsnelle tempo, de onduidelijke structuur. In die brij van content probeer je orde te vinden.

Wat wil de maker met de film nu bijvoorbeeld eigenlijk vertellen? Ze zitten verstopt achter de feiten. Toch valt er zeker iets te zeggen over wat hun mening is. Wie komen bijvoorbeeld aan het woord bij interviews? Bedenkers, programmeurs en veel journalisten. Zelfs die laatste groep was progressief. Enige rem hierop, zoals regulering, werd snel cynisch bekeken door de lens van de makers.

banking-on-bitcoin-1

Die visie voor vooruitgang is niet verkeerd. De kritische toon op iedereen die vragen heeft op de Bitcoin, valt op in de verder zakelijke, neutrale praat. Zelfkritiek is niet te vinden in de documentaire. Weinig sprekenden lijken zelfs nadelen aan de ontwikkelingen te kunnen noemen. En als ze dat wel deden, was je het aan het einde toch weer vergeten. Dat krijg je als je veel informatie serveert.

Naast een boeiend intro, kwam de film hier en daar met wat reportage-elementen. Zij maakten het financiële, maar vooral ook technische praatje net wat menselijker. Die momenten laten al negatieve gevolgen zien van het investeren in Bitcoin. Banking on Bitcoin zal de geschiedenis ingaan als het ontstaansverhaal van een unieke ontwikkeling, niet als een fantastische documentaire.

Klik hier om de documentaire te kijken