Cryptomunten zijn onwijs interessant. De derde documentaire over dit onderwerp deed me wel realiseren dat het nu nog een beperkt onderwerp is. Een waar nu vooral veel technisch begrip voor nodig is om te begrijpen.

Het lijkt een eeuwigheid geleden dat ik me verdiepte in Bitcoin. Afgelopen week besloot ik over dit interessante onderwerp zelf géén documentaire te maken. Ik blijf de ontwikkelingen op de voet volgen, hoor. Voor nu gaat het alleen niet lukken om een film te maken zoals ik in gedachten had.

Aan The Rise and Rise of Bitcoin lag het in ieder geval niet. Deze documentaire was verrassend genoeg de meest complete van de drie over Bitcoin. De makers hadden haast een obsessie om alles te vertellen, wat vooral aan het einde duidelijk wordt. Wanneer de film zou moeten stoppen, komen nog snel de laatste belangrijke, tragische ontwikkelingen langs.

The Rise and Rise of Bitcoin is een fijne, oordeelloze duik in de wereld van cryptomunten.”

Het is best vreemd dat ze zo’n goede film af wilden leveren. Je ziet het niet af aan hun stijl. Alles is opgenomen in die typische documentaire camerakwaliteit. Buiten een aantal strakke interviews, is het handheld geschoten en best tv-docu/reality tv gemonteerd met cliché naamplaatjes en overgangen.

Met die losse stijl krijgen we ook een los hoofdpersoon. Dan is zelf een nerd die Bitcoin heeft ontdekt. Hij deed zelf al een tijd aan Bitcoin-minen. Zijn interesse draagt de documentaire, terwijl zijn broer (de filmmaker) hem simpelweg lijkt te volgen. Als vaste lijn houden ze (alweer) de lineaire geschiedenis van de Bitcoin aan.

Daarom gaat het tweetal dan ook langs bij alle betrokkenen, die in eerdere docu’s deftig werden behandeld. Dan daarentegen spreekt met die mensen veel soepeler, zoals alleen techneuten onder elkaar dat kunnen. Soms lijken zijn belangrijke vragen ‘moetjes’ die zijn ingefluisterd en waar hij zelf ook wat moeite mee heeft.

the-rise-and-rise-of-bitcoin-2

Dan heeft zelf al lang geleden geïnvesteerd in de Bitcoin en checkt daarom regelmatig in de film de waarde. Ineens blijkt de prijs ineen gezakt. Dan lacht zorgeloos. “Nieuwe investeerders zullen zich nu wel kapot schrikken,” verteld hij kalmpjes. Door deze fantastische scène begreep ik eindelijk het spelen op lange termijn met cryptomunten. Hoewel iedere Nederlander na de waardedaling van afgelopen januari de Bitcoin is vergeten, zullen ze nooit verdwijnen.

Na de vorige twee documentaires over Bitcoin zou je deze als compleet overbodig kunnen beschouwen. Zelf zie ik het alleen andersom. The Rise and Rise of Bitcoin is de enige docu die je moet zien om het belangrijkste over Bitcoin te weten. Een fijne, oordeelloze duik in de wereld van cryptomunten.

Klik hier om de documentaire te kijken