Als filmfan en specifieker Star Wars-fan kan het mij niet kort genoeg duren voor er een nieuwe film uitkomt. Deze maand is het gelukkig weer zover: Solo: A Star Wars Story gaat hopelijk weer tof worden. Nu is het 4 mei, Star Wars-dag. Wat is een beter moment om een Star Wars-documentaire te kijken?

The Director and the Jedi vertelt het verhaal van Ryan Johnson op de set van Star Wars: The Last Jedi. Hij groeide op als een enthousiaste Star Wars-fan en werd toen hij ouder werd een filmmaker. Na de science-fiction film Looper kreeg hij het aanbod om een Star Wars-film te maken. Dat kon hij waarschijnlijk niet afwijzen.

Dat hele verhaal daaromheen krijgen we niet te zien. Wel volgen we de regisseur tijdens de productietijd. Op de vele sets zien we hem interacteren met zijn collega’s, waaronder zijn producent van toen hij op straat filmpjes maakte, en zijn vele acteurs en andere betrokkenen. Met maar een heel klein aantal interviews en nóg minder talking heads zien we hoe dat half jaartje verging.

The Director and the Jedi is niet meer dan een interessant, redelijk compleet maar ook wel veilige documentaire.”

Deze vakantie lees ik het boek van regisseur Robert Rodriguez: Rebel Without A Crew. Hij maakte op zijn 23e de film El Mariachi voor bijna geen geld. Het werd een onverwachte hit. Als je deze productie vergelijkt met die van The Last Jedi, zie je pas wat voor enorme verschillen er zijn. Beide zijn interessant om te horen.

De docu heet niet voor niets The Director and the Jedi, al is het een dun lijntje. Aan het begin introduceert de film even snel het drama van de titel. Mark Hamill, de acteur achter de legendarische Jedi Luke in de reeks, is het niet eens met de keuze die de schrijver/regisseur Ryan Johnson maakte voor zijn personage.

EP8-304879_R

Nu is dit idee prachtig als ankerpunt om de hele film rond te maken. Aan het einde begint hij een beetje in te zien dat hij het fout had. Daarom is het ook jammer dat het niet veel aandacht meer krijgt. Wel fijn is dat  het overlijden van Carrie Fisher aandacht krijgt. Zij is de actrice achter Leia, die nog voor de release van The Last Jedi is overleden.

Het voelt als een studioproduct. Niet voor niets is het een extra van de blu-rays en dvd’s. We krijgen alles te zien, maar niet met een kritische blik. Er zijn bijvoorbeeld momenten dat de regisseur moe is of iets heel lastig vindt, wat wel dat beetje menselijkheid geeft. Helaas is de documentaire in zijn geheel niet meer dan een interessant, redelijk compleet maar ook wel veilige kijk achter de schermen van een grote Star Wars-productie.